Brace-specialisten ontwikkelen een expertise netwerk

In Nederland is de chronische aandoening scoliose voor veel mensen een onbekende naam. Toch treft deze aandoening gemiddeld 1:35 kinderen.  Dat wil zeggen in gemiddeld iedere klas zit 1 kind, waarvan de wervelkolom krom groeit. Deze verkromming van de wervelkolom ontstaat in meer dan 80% van alle gevallen tijdens de pubertijd en bij meer dan 85% ontwikkelt scoliose zich bij meisjes.  Bij een aantal kinderen blijft de scoliose beperkt, bij een aantal ontwikkelt zich een verkromming met bochten van meer dan 50-60 graden!

De wetenschap tast nog steeds in het duister over de specifieke oorzaak of oorzaken. Deze zogenoemde idiopathische (‘Grieks voor: ik weet het niet’) scoliose is een chronische aandoening en zal het gehele leven het dagelijks wel en wee van de patiënt beïnvloeden.

De scoliose brace

Een van de behandelingen die wordt toegepast, zodra de scoliose is ontdekt en een bepaalde mate van verkromming heeft bereikt, is het dragen van een brace. 

Dit is een behoorlijk pittige behandeling, waarbij de jongere een hard kunststof korset krijgt aangemeten, die behoorlijk strak gedragen moet worden; minimaal 20 uur per dag en gemiddeld 2 jaar.  Voor pubers in de groei is dit echt pittig!

Tot 1-2 jaar geleden waren de personen die deze bracebehandeling bij de kinderen uitvoeren, deze conservatieve scoliose zorgverleners, niet als een beroepsgroep met elkaar in verbinding. Deze vakmensen zijn vanuit verschillende bedrijven en organisaties actief en waren niet onderling met elkaar verbonden via een beroepsgroep of vergelijkbare vakorganisatie.

In 2023 hebben stichting Klein Uniek Specialistisch Vakmanschap (KUSV) en de Scoliose Vereniging een project ondersteund welke zou gaan zorgen voor een traject waarin de diverse – in Nederland – actieve bracemakers gaan samenwerken en overleggen op welke wijze een vorm van samenwerking tot stand kan komen. In het najaar van 2024 werd een mijlpaal bereikt, waarbij praktisch alle actieve scoliose bracemakers zich hebben verbonden aan de Landelijke werkgroep Scoliose Bracemakers.  Om dit te bereiken zijn er veel gesprekken gevoerd en gedurende de looptijd van het project meerdere landelijke bijeenkomsten georganiseerd, waarbij vrijwel alle – in Nederland – actieve bracemakers aanwezig zijn geweest.  Inmiddels is er meer goed nieuws en zijn er vervolgstappen gerealiseerd, zijnde de voorbereidingen om een landelijk protocol te gaan invoeren. Indien ook deze stap kan worden gerealiseerd, zal de brace behandeling voor ieder kind in Nederland op dezelfde wijze worden uitgevoerd en daarmee de kwaliteit van de behandelingen verbeteren.

De Scoliose vereniging kijkt met tevredenheid terug op de gerealiseerde doelstellingen en de waardevolle samenwerking met de stichting Klein Uniek Specialistisch Vakmanschap. Dank!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *